Welke drinkfles is het beste voor mijn kleintje
De in Nederland verkrijgbare zuigelingenvoeding zijn uitstekende vervangingsproducten voor moedermelk. Ondanks dat de voorkeur uitgaat naar het geven van borstvoeding, kan het zijn dat men toch om eigen redenen overgaat op het geven van flesvoeding. Het is namelijk zo, en zeker in de eerste weken, dat er met de moedermelk afweerstoffen worden meegegeven aan de baby ter bescherming tegen infecties. Deze zijn niet in flessenvoeding aanwezig. Gebruik dan ook flesvoeding als vervangmiddel zodra borstvoeding niet gaat, maar gebruik het niet eerder dan nodig.
Ook al geef je borstvoeding is het wel altijd handig om zuigflessen in huis te hebben. Ga je flesvoeding geven, dan heb je meestal aan 2 a 3 flessen genoeg.
Verschillende soorten drinkflessen
Er zijn verschillende soorten en maten flessen te koop. Het is persoonsafhankelijk wat jij als verzorger prettig vindt en wat jouw baby het meest accepteert. Zo zit er verschil in de grootte van de speen, de vorm van de speen, de grootte van de fles, de vorm van de fles en de extra mogelijkheden per merk fles.
Om uit te vinden welke fles jouw baby het meest prettig vindt, zul je waarschijnlijk een paar verschillende modellen aan moeten schaffen en ze uit moeten proberen. Belangrijk is daarbij dat je let op het gaatje dat in de speen zit. Als je de fles op zijn kop houdt, hoort de melk er met een paar druppels per seconde uit te lekken.
Daarnaast heeft elk merk zijn eigen voor- en nadelen. Er zijn tegenwoordig veel flessen beschikbaar met een antikoliek functie. Dit houdt in dat de baby tijdens het drinken minder lucht binnen krijgt en de fles niet vacuüm kan zuigen. Hierdoor is er minder kans is op buikkrampjes, spugen, boeren en winden. Daarnaast hebben sommige flessen een ventielsysteem, waardoor er minder luchtbelletjes in de fles komen, waardoor belangrijke voedingsstoffen niet ‘wegvliegen’. Zo behoud de melk zijn voedingswaarde. Zodra er dikkere voeding wordt gegeven, kan het ventielsysteem worden verwijderd om de doorgang te vergroten.
Daarnaast zijn er ook verschillende soorten spenen verkrijgbaar die op de fles kunnen worden gezet. Zo bestaat er een verschil in grootte, maar ook in formaat. Zo heb je brede flessenhalsen (wide), maar ook de zogenaamde Dental en de Natural (hetzelfde als bij de fopspenen. Lees Welke fopspeen kies ik voor mijn kleintje voor meer info)
De drinkflessen die Villa Bimbi adviseert zijn:
Anti colic fles” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Dr Brown Anti Colic
Hoe maak ik de drinkfles schoon
Het is belangrijk om de flessen goed schoon te houden. Sommige flessen worden, als je ze een tijdje gebruikt, een beetje dof. Het kan zijn dat het dan moeilijker te controleren is of de fles wel schoon is. Er wordt aangeraden de fles dan te vervangen.
Als je de fles voor de eerste keer gebruikt is het belangrijk dat je de fles uit elkaar haalt en deze 5 minuten water legt dat net heeft gekookt. Trek vóór elk gebruik van de fles aan het uiteinde van de speen. Dit doe je om te controleren of er geen scheurtjes in zitten. Net zoals de fopspenen is er ander een kans op verstikkingsgevaar.
Voor het reinigen van de flessen zijn er diverse materialen beschikbaar. Je kunt ze in water en met afwasmiddel uitkoken. Soms zijn er ook speciale borsteltjes voor de flessen te verkrijgen. DR. Brown’s levert een kleine variant van deze borsteltjes bij de fles, maar er zijn ook groter varianten te verkrijgen. Belangrijk is om hiermee alleen de fles schoon te maken en niet de speen. De speen kan hier namelijk door beschadigd raken en scheuren. Alle onderdelen kunnen ook in de vaatwasser op maximaal 60 graden. Je kunt ook gebruik maken van een elektrische sterilisator of magnetronsterilisator.
- Flessenborstels
- De fessenborstel is onmisbaar bij het goed schoonmaken van de fles. Deze is speciaal ontwikkelt voor het reinigen van de speen en de lastige hoekjes. Daarna kun je de onderdelen verder schoonmaken door bijvoorbeeld een sterilisator te gebruiken.
- Magnetron Sterilisator
- Steriliseer-ei; speen van de fles; Doe één of twee fopspenen in het steriliseer-ei en vul dit met 10 ml water, tot het maatstreepje. Sluit het deksel en leg het ei in de magnetron. Zet deze 3 minuten aan op 800 Watt en de fopspenen zijn gesteriliseerd. Laat het steriliseer-ei even afkoelen en pak het voorzichtig uit de magnetron. Giet het water uit het ei door de gaatjes aan de zijkant.
- Magnetron- sterilisator; alle onderdelen van de fles kunnen hierin worden geplaatst. Deze wordt gevuld met een laagje water van 100 ml en vervolgens voor 6 minuten op 600 watt in de magnetron.
- Elektrische Sterilisator
- De stoomsterilisator doodt schadelijke bacteriën door middel van stoom. Dit zorgt voor een intensieve en extra hygiënische reiniging van spenen en flessen. Hij schakelt automatisch uit wanneer de cyclus is voltooid. Het betreft een compartiment speciaal ontworpen om flessen in te plaatsen zodat er gericht stoom in elke fles komt. De stoomsterilisator kan tot zes flessen en spenen/fopspenen tegelijk steriliseren. Daarnaast is er nog een apart compartiment voor accessoires voor o.a. spenen en fopspenen.
Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!