Slaapregressie bij 6 maanden

Posted by: Josanne Verhoof in

Net wanneer je denkt dat je het ritme van jouw kindje te pakken hebt, gooien ontwikkelingsveranderingen roet in het eten. Deze mijlpaal momenten zijn heel vreugdevol om te zien en ze laten je zien dat je kindje het goed doet. Maar de ontwikkelingsveranderingen kunnen ook nieuwe uitdagingen voor het slapen introduceren. Vaak komen ouders met de mededeling dat het prima ging met het slapen, totdat het hun baby opeens van het ene op het andere moment niet meer lukte. Ontwikkelingsmijlpalen veroorzaken vaak een slaapregressie. Misschien was jouw baby een geweldige slaper en weigert hij nu plotseling om in zijn bedje gelegd te worden. Baby’s kunnen ineens ook veel slechter gaan eten. Zodra je de oorzaak van het gedrag weet, kun je jezelf en jouw baby weer op het goede spoor zetten. 

Hoe weet je of jouw kindje een slaapregressie doormaakt? 

Tijdens een slaapregressie zal je een aantal veranderingen zien in het gedrag en de gewoontes van jouw kleintje, zoals: 

  • Meer honger en vaker eten
  • Regelmatig ‘s nachts wakker worden
  • Korte dutjes of overdag weigeren te slapen
  • Meer huilerig, hangerig en humeurig gedrag

Als jouw kindje minder slaapt, betekent dat ook dat jij minder slaapt. In deze periode heeft jouw kindje jou heel erg nodig op alle vlakken. Dit zorgt ervoor dat jij zelf ook door een lastige periode gaat. Een slaapregressie is een fase. De slaap zal voor en na deze fase gewoon goed verlopen. Als jouw kindje vaker last heeft van problemen met betrekking tot slaap dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Je kunt ons altijd een berichtje sturen, zodat wij jouw baby kunnen helpen om de slaap te krijgen die hij verdient.

Waarom gaat jouw kindje door een slaapregressie? 

Een slaapregressie komt vlak voor of middenin een grote ontwikkelingssprong. Je kindje moet dan hele moeilijke dingen leren en op zo’n moment is het normaal dat het je kindje andere dingen niet meer even goed kan verwerken zoals, slapen, eten, zijn humeur, etc,. Zodra jouw kindje deze nieuwe ontwikkelingen onder de knie krijgt, zal alles vanzelf weer beter worden, ook zijn slaap. 

Hoelang duurt de slaapregressie? 

Slaapregressies kunnen 2 tot 6 weken duren. De meeste baby’s gaan niet door iedere slaapregressie tussen hun geboorte en de leeftijd van 3 jaar. De ene baby heeft er weinig last van en de andere baby is er heel gevoelig voor. Dat verschilt echt per kindje. 

Wil je meer weten over slaapregressies bij andere maanden, bekijk dan deze blog

Slaapregressie bij 6 maanden 

De slaapregressie vanaf 6 maanden is een slaapregressie waar heel veel baby’s doorheen gaan. Baby’s leren op deze leeftijd hoe ze zelfstandig recht kunnen gaan zitten. Sommige baby’s beginnen al met het verkennen van hun omgeving door te tijgeren (met de armpjes voor of achteruit te trekken of duwen op hun buikje). Op deze leeftijd leren kindjes meer vast voedsel kennen. Ook de pincetgreep begint te ontwikkelen (het vermogen om dingen op te rapen met zijn duim en wijsvinger) zodat kindjes zelf iets in hun mondje kunnen stoppen.

Deze ontwikkelingssprongen zijn dan ook, samen met de doorkomende tandjes (lees hier alles over doorkomende tandjes) een oorzaak dat veel kleintjes rond de 6 maanden tevens een slaapregressie ervaren. Ookal staan deze niet vaak in de boeken beschreven. 

Ontwikkelingsveranderingen

De meest voorkomende ontwikkelingsveranderingen bij kindjes van 6 maanden zijn:

  • Scheidingsangst
  • Motorische ontwikkelingen
  • Groeispurten

Scheidingsangst

Om beter om te gaan met de scheidingsangst van je kindje kun je gebruik maken van een knuffel of een dekentje (niet groter dan een zakdoek). Als je bang bent dat je kindje het dekentje op zijn gezicht krijgt in zijn bedje, kun je er een knoop in leggen, zodat het meer een object is dan een dekentje.

Wil je er meer weten over scheidingsangst (objectpermanentie)? Klik dan hier

Motorische ontwikkelingen

Baby’s zijn net als sneeuwvlokjes: geen een is hetzelfde. De vaardigheden van ieder kindje verschillen. Er zijn daarom geen precieze tijdschema’s voor het ontstaan van ontwikkelingsmijlpalen bij gezonde, goed ontwikkelende kindjes, vooral met betrekking tot nieuwe mobiliteit. Tegen de leeftijd van ongeveer 6 maanden leren baby’s om rechtop te zitten, te rollen en op hun handen en knieën te wiegen (dit is de voorloper van kruipen).

De motorische ontwikkelingen die kindjes vanaf 6 maanden ontwikkelen zijn: 

  • Rollen
  • Rechtop zitten
  • De pincetgreep (het vermogen om dingen op te rapen met zijn duim en wijsvinger)

Groeispurten 

Elke baby is anders en daarom zijn hun groeispurten ook niet hetzelfde. Er zijn wel enkele tijdlijnen waarop geschat wordt dat baby’s een groeispurt krijgen. In het eerste jaar kunnen er volgens deze schattingen groeispurten optreden. Voor kindjes van zes maanden tot ongeveer acht maanden kun je minimaal twee groeispurten verwachten. 

Deze groeispurten kunnen de routine van je baby voor ongeveer een week tijdelijk verstoren. Je baby zal meer eetlust hebben en hij kan ‘s nachts meer wakker worden om te willen eten. Ook kan je baby juist meer slaap nodig hebben dan normaal. 

Slaapmethodes

De slaapmethodes die je kunt gebruiken voor de slaapregressie van 6 maanden zijn de Lady Shuffle, Shush Pat en de Pick-up Put-down. Wil je hier meer over weten? Klik dan op de slaapmethodes.

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!

Gebruikte bronnen

Ford, G. (2017). The new contented little baby book; The secret t calm and confident parenting. 

London, England: Vermilion 

Gentle Sleep Coach (z.j.). Slaapregressie! Wat is het? En wanneer is het weer voorbij?

Geraadpleegd op: https://www.vangaapnaarslaap.be/slaaptips/slaapregressie/

West, K. & Kenen,J. (2020). Good night, sleep tight. New York, NY: Hachette Books. 

UP