Wat je moet weten over Melatonine

Posted by: Josanne Verhoof in

Je zult er vast al eens over hebben gehoord, het begrip ‘Melatonine’. En dat is ook niet zo gek, want het is een heel belangrijk hormoon in ons lichaam en zeker om goed te kunnen slapen. Een tijd terug zijn wij in contact gekomen met Wiebe Braam, arts wie lange tijd werkzaam is geweest binnen de gehandicaptenzorg. Op dit moment niet meer praktiserend, maar wel nog verbonden als senior onderzoeker bij ‘s Heeren Loo en Maastricht Universitair Medisch Centrum. 

Omdat we binnen Villa Bimbi veel baat hebben bij zijn werk, vinden we het belangrijk om zijn kennis omtrent Melatonine met jou te delen. Alle verder informatie is te vinden op https://melatonine.nu/

Wat is melatonine precies?


Melatonine is een hormoon dat wordt geproduceerd in de pijnappelklier in de hersenen. Deze productie start op het moment dat het donker is. Deze productie komt tussen de 18:00 en 23:00 uur op gang, waarbij de hoogste waarde ‘s nachts tussen 00:00 en 03:00 uur wordt bereikt. Bij kinderen zie je dat dit tijdstip vroeger ligt dan bij volwassenen. 

De melatoninespiegel in het bloed is uniek per persoon. Dit komt door de rol van de biologische klok en dus het 24-uursritme. Maar of je veel of weinig Melatonine aanmaakt is vooral erfelijk bepaald. Vrouwen maken over het algemeen gemiddeld iets meer melatonine aan dan mannen, waarbij de melatoninespiegel niet het hele leven hetzelfde niveau heeft.

Hoe zit het met melatonine bij baby’s? 

Kinderen onder de 3 maanden maken nog geen melatonine aan. Zij zijn afhankelijk van melatonine uit de moedermelk. Na de eerste 3 levensmaanden (gerekend vanaf de gecorrigeerde leeftijd) start het lichaam met de aanmaak van dit hormoon, waarbij een kind meer melatonine aanmaakt dan een volwassene. 

De eerste 3 maanden kunnen we dan ook nog niet van een baby verwachten dat ze het slapen onder de knie krijgen, omdat het lichaam simpelweg daar niet klaar voor is. Na die 3 maanden kun je gaan werken aan een vaste slaapbasis, waarbij het dus ook belangrijk kan zijn om de slaapkamer zowel overdag als s nachts zo donker mogelijk te maken. Dit omdat de donkere omgeving dus een signaal aan het brein geeft om de melatonineproductie te starten en het het lichaam van jouw kleintje klaar wordt om te gaan slapen. 

Wat doet Melatonine nog meer?

De melatonineproductie heeft niet alleen als functie dat het slaap-waakritme van de biologische klok wordt ingesteld, maar het beschermt je lichaam ook tegen schadelijke effecten van straling en giftige stoffen. Elke nacht moet er daarom voldoende melatonine worden geproduceerd om deze stralingen en stoffen ongedaan te maken. Daarnaast herstelt melatonine de schade aan ons DNA, remt het het verouderingsproces en zorgt het voor het resetten van diverse stofwisselingsprocessen. Kortom, mensen die te weinig melatonine aanmaken lopen een hoger gezondheidsrisico. 

Mijn baby slaapt slechter door medicatie voor reflux. Wat is het effect van Omeprazol en Nexium op de melatonine aanmaak?

Bij klachten van Reflux kan het zijn dat er medicatie wordt voorgeschreven zoals Omeprazol of Nexium. Echter, wat er helaas niet vaak bij wordt vermeld is dat deze medicatie van invloed kan zijn op het slaapgedrag van jouw kleintje. Deze medicatie kan namelijk als gevolg hebben dat de melatoninespiegel versneld wordt afgebroken. Dat houdt in dat jouw kleintje moeite heeft met in slaap komen, of na het inslapen snel weer ontwaakt en moeite heeft om opnieuw in slaap te vallen omdat hij ‘klaar wakker’ is. 

Wat kun je hier aan doen?

Het is belangrijk om dit met ons, de kinderarts of de huisarts te bespreken wanneer je het vermoeden hebt dat dit bij jouw kleintje speelt. Het is belangrijk dat je niet zelfstandig melatonine producten in gaat zetten bij het slaapgedrag van jouw kleintje. 

Kan ik zelf controleren hoeveel melatonine mijn kindje of ikzelf aanmaak?

Er is een kleine huis-tuin en keukentest die je af kunt nemen om een schatting te maken van jouw eigen melatoninepijl. Omdat je weet dat de melatoninespiegel erfelijk is, kun je er dan ook vanuit gaan dat de resultaten uit deze tekst vergelijkbaar zullen zijn als die van jouw kleintje. 

Wat je kunt doen is door in de avond koffie te drinken en te kijken of je dan in slaap kan komen. Kom je moeilijk in slaap of krijg je een gejaagd gevoel, dan kan het zijn dat je melatonine te traag afbreekt. Dit heeft als gevolg dat je moeilijk in een diepere en langdurigere slaap terechtkomt. 

Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat Numsy+ iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk Numsy+ hier!

UP