Wat kun je doen als kwaaltjes het slapen van jouw baby in de weg zitten?
Wat kun je doen als kwaaltjes het slapen van jouw baby in de weg zitten?
De kwaaltjes waar we het vandaag over gaan hebben betreffen:
- doorkomende tandjes
- ontwikkelingssprongen
- restless leg syndrome
- nightmares / night terrors
- reflux / buikkrampjes
Om jouw kleintje te helpen makkelijker door te slapen is het ten allen tijden helpend om het gebruik van een White Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK
Doorkomende tandjes
Vaak zien we dat onze kleintjes flink last kunnen hebben van doorkomende tandjes en dat dit hun slaap dan ook erg in de weg kan zitten. Ze ervaren ongemak door de druk die op hun tandvlees komt te staan. Voornamelijk in de nacht hebben zij meer last en ervaren zij meer pijn.
Naast dat het van invloed is op hun slaapgedrag, zie je ook vaak dat de kleintjes bijvoorbeeld weigeren te eten, meer nabijheid zoeken en meer hangerig en huilerig in hun gedrag zijn. Het is dan ook belangrijk om ze die nabijheid en liefde te geven die ze op dat moment extra nodig hebben.
Als de kleintjes in de nacht moeite krijgen met slapen en vaker wakker worden, is het helpend om meer hands-on technieken te gebruiken. Wat inhoudt dat je meer met aanrakingen werkt om hen te kalmeren, omdat ze dan ook meer behoeften hebben aan deze nabijheid.
Op de momenten voordat jouw kleintje gaat slapen is het helpend om hen en verkoelende bijtring aan te bieden. Dit verlicht de klachten, waardoor het inslapen dan ook makkelijker zal verlopen. Via deze link kun je 10% korting ontvangen op de verkoelende bijtring die wij adviseren van Sophie de Giraf. Ook kun je gebruik maken van pijn verlichtende gellen, geschikt voor baby’s. Vraag hiervoor wel altijd eerst advies aan een drogist of de kinderarts.
Slaapmethodes die meer een ‘hands on’ techniek gebruiken zijn bijvoorbeeld:
- shush pat methode (klik hier voor meer informatie en stap voor stap uitleg over het gebruik van deze techniek)
- pick up / put down methode (klik hier voor meer informatie en stap voor stap uitleg over het gebruik van deze techniek)
Belangrijk is wel dat je, zodra jouw kleintje zich beter voelt, je het ‘hand on’ afbouwt. Dit zodat je zo snel mogelijk door de slaapregressie heen komt, maar je voorkomt dat je nieuwe slaapgewoontes gaat creëren.
Ontwikkelingssprong
Ook ontwikkelingssprongen kunnen het slapen enorm in de weg zitten. Deze ontwikkelingssprongen vinden sporadisch plaats, waarbij voornamelijk het eerste levensjaar vele momenten bevat waarop jouw kleintje zich in grote stappen ontwikkelt.
Het beste wat je kunt doen tijdens een slaapregressie bij een ontwikkelingssprong is om zo veel mogelijk vast te houden aan jouw vaste dag- en nacht structuur. Dit helpt jou om zo snel mogelijk door de slaapregressie heen te komen, waarbij jouw kleintje en jij als ouder zo min mogelijk ongemak ervaren. Hoe meer je in het schema gaat wisselen, hoe langer de slaapregressie duurt.
Jouw kleintje zal wel meer behoefte hebben aan jouw nabijheid, liefde en bevestiging. Hierdoor kan het tevens helpend zijn om meer gebruik te maken van hands-on technieken, zoals in het kopje onder ‘doorkomende tandjes’ staat uitgelegd. Let er hierbij wel op, dat je continu de afweging maakt hoeveel nabijheid jouw kleintje nodig heeft, om het zelfstandig slapen weer zo snel mogelijk op te pakken. Anders zal je nieuwe slaapgewoontes creëren, wat de slaapregressie alleen maar in stand houdt.
Resltess leg syndrome
Beweegt jouw kleintje veel onrustig met zijn beentjes en merkt je dat dit zijn slaap in de weg zit? Dan kan het zijn dat jouw kleintje last heeft van het zogenaamde ‘restless leg syndrome’.
Het belangrijkste wat je in dit geval kan doen is om ervoor te zorgen dat jouw kleintje voor het slapen gaat minimaal 30 minuten de tijd krijgt om te ontspannen tijdens het wind down ritueel. Meer over het creëren van ontspanning door middel van een wind down ritueel kun je hier vinden.
Als jouw kleintje zich onvoldoende heeft kunnen ontspannen voor het slapen gaan, zal hij gedurende de nacht meer last hebben van onrustige gevoelens in zijn benen en hierdoor in paniek wakker worden.
Wat je tevens nog kunt doen is voor het slapen gaan de beentjes van jouw kleintje wat te koelen. Dit zodat het onprettige gevoel in de beentjes afneemt, hij zich kan ontspannen en het slapen dan ook beter zal verlopen.
Nachtmerries / Night terrors
Om in het kort in te gaan op nachtmerries en night terrors is het belangrijk om te weten dat jouw kleintje veel baat heeft bij het zoveel mogelijk vasthouden van dezelfde dag- en nacht structuur. Daarnaast helpt het hen om een wind down ritueel van minimaal 30 minuten te hanteren, zodat jouw kleintje de kans krijgt om de prikkels van de afgelopen uren te kunnen reduceren. Meer over het wind down ritueel kun je hier vinden. Dit zorgt voor meer ontspanning, waardoor jouw kleintje makkelijker de nacht door kan slapen en minder last heeft van dromen. Ook aromaverstuivers kunnen hier helpend bij zijn. Dit geeft hen meer mogelijkheden om te ontspannen, ook direct op de momenten dat zij in de nacht ontwaken. Voor meer informatie kun je contact met ons opnemen.
Ook kan het helpend zijn om gebruik te maken van een verzwaringsslaapzak of verzwaringsdeken. Hiervoor adviseren we wel altijd om contact op te nemen met ons of met de kinderarts, aangezien het gewicht van de deken afgestemd dient te worden op de leeftijd van jouw kleintje.
Reflux / Buikkrampjes
Reflux en buikkrampjes kunnen het slapen dan ook echt enorm in de weg zitten. Als we kijken naar kleintjes met Reflux klachten, kan het helpend zijn om het hoofdeind van het bedje 30 graden omhoog te zetten, zodat hij minder last heeft van het opkomend zuur.
Probeer jouw kleintje ook echt 30 minuten voor het slapen te voeden, het liefst nog met gebruik van split feedingen. Dit houdt in dat jouw kleintje kleine beetjes voedingen krijgt aangeboden gedurende de dag, waardoor de kans op opkomend zuur lager is.
Kleintjes die last hebben van Reflux of buikkrampjes hebben nu eenmaal meer nabijheid en meer aanrakingen nodig. Ze ervaren pijnprikkels die zij zelf nog niet kunnen plaatsen en jouw hulp nodig hebben om te kunnen ontspannen. Om die reden adviseren wij dan ook meer ‘hands on’ technieken. Zoals onder het kopje ‘doorkomende tandjes’ staat uitgelegd. Belangrijk is wel dat je ze wakker op bedje legt, om de slaapassociatie van het in slaap wiegen te voorkomen.
Bij Reflux en buikkrampjes is er vaak sprake van veel individuele factoren bij elk kindje, waardoor het dan ook belangrijk is dat je altijd contact op neemt met de kinderarts voor meer informatie.
Bij darmkrampjes kan het ook zeker helpend zijn om de volgende producten te gebruiken:
- infacol” target=”_blank” rel=”noreferrer noopener”>Infacol
Voor beide dien je eerst informatie op te vragen bij de kinderarts of de drogist.
Ook is het helpend om gebruik te maken van drinkflessen waarin een zogenaamd anti-colic systeem is verwerkt. Dit zorgt ervoor dat jouw kleintje minder lucht binnen krijgt tijdens het drinken, waardoor hij dan ook minder last zal hebben van darmkrampjes.
.
Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!