Wat zijn slaapregressies en wat kan ik eraan doen?
Wat zijn slaapregressies en wat kan ik eraan doen?
Posted by: Josanne Verhoof in Peuter
Slaap regressies zijn korte periodes (ook al voelt dit als een eeuwigheid), van meestal 2 tot 4 weken, waarbij jouw kleintje plots moeite heeft met in slaap komen, vaak wakker wordt tijdens zijn slaap, ontevreden en onrustig overkomt of erg vroeg wakker wordt.
Waardoor ontstaat een slaapregressie?
Er zijn meerdere redenen waardoor jouw kleintje in een slaapregressie terecht komt. Vaak gaan de slaapregressies gepaard met een ontwikkelingssprong, zowel fysiek als mentaal als emotioneel. En dat kan soms best lastig zijn!
Redenen die tevens ten grondslag kunnen liggen aan een slaapregressie zijn:
- Doorkomende tandjes; Lees alles over doorkomende tandjes hier
- Ongestructureerde of wisselende dagstructuur
- Nieuwe slaapomgeving
- Infecties of ziektes
De meest voorkomende slaapregressies
Slaapregressie 4 maanden
- Ontstaat omdat het op deze leeftijd langer duurt voordat zij in hun diepe slaap terecht komen en meer hulp nodig hebben met de overgangen in en van hun slaapcyclussen.
Slaapregressie 8 en 9 maanden
- Ontstaat door een sprong in de motorische ontwikkeling, fear of missing out en de transitie naar 2 slaapjes.
Slaapregressie 12 maanden
- Ontstaat door een sprong in de motorische ontwikkeling en het stap voor stap ontwikkelen van object- en persoonspermanentie.
Slaapregressie 18 maanden
- Ontstaat door een sprong in de spraakontwikkeling, stap voor stap ontwikkelen van object- en persoonspermanentie en het streven naar onafhankelijkheid.
Slaapregressie 24 maanden
- Ontstaat door een sprong in de spraakontwikkeling, stap voor stap ontwikkelen van object- en persoonspermanentie en het aftasten van grenzen.
Wat kun je doen tijdens een slaapregressie?
Als jouw kleintje in een slaapregressie zit door lichamelijk ongemak of een kwaaltje, verwijzen we jou graag door naar onze blog ‘Hoe help ik mijn baby slapen bij kwaaltjes’. Deze komt a.s. donderdag online!
Stap voor stap plan bij een slaapregressie:
- Zorg ervoor dat je gebruik maakt van een vast dag- en nacht schema, zodat het lichaam van jouw kleintje hieraan kan wennen. Dit helpt hen om sneller door de slaapregressie heen te komen.
- Houdt deze vaste dag- en nacht structuur zoveel mogelijk aan. Probeer hier dus niet van af te wijken. Elke dag dat het schema veel veranderd, voelt dit voor jouw kleintje alsof hij een jetlag heeft.
- Zorg ervoor dat je een wind down ritueel van 30 minuten gebruikt. Jouw kleintje raakt sneller overprikkeld wanneer hij in een ontwikkelingssprong zit, waardoor het helpend is om het bedritueel te verlengen naar 30 minuten. Lees meer over het wind down ritueel in onze blog
- Als jouw kleintje in de nacht wakker wordt en plots begint te kruipen of te kletsen, is het het beste dat je er niet naartoe gaat. Zo lang ze zich content voelen is er niks aan de hand. Dit duurt meestal een dag of 4 a 5. Als dit langer duurt kun je ons altijd een berichtje sturen! Hoe meer interactie je namelijk aangaat, hoe groter de kans dat je het nachtelijk waken hierdoor zelf in stand gaat houden.
- Zorg ervoor dat de slaapomgeving zo optimaal mogelijk is ingericht. Dit houdt in: een donkere kamer ( zo donker dat je er geen boek meer zou moeten kunnen lezen), een rustige kamer met geen speelgoed in of boven het bedje en een white noise apparaat. Meer over de perfecte slaapomgeving vind je hier
- Noise apparaat in te zetten. Ontvang nu 10% korting op een Numsy White Noise apparaat via de code bimbi10! via DEZE LINK
Wil je in één keer alle informatie over de slaapontwikkeling van jouw kleintje en tips & tricks over opvoeding? Dan weet ik zeker dat The Sleep Dojo iets voor jou is! Door middel van video trainingsmodules, gastsprekers, webinars, Live Q&A’s , Casestudy’s en de mogelijkheid om vragen te stellen aan verschillende slaapcoaches zorgen we ervoor dat jij en jouw kleintje weer de slaap ontvangen die jullie verdienen! Bekijk The Sleep Dojo hier!
Slaap lekker!